Lužnički Megdan, “letnje” izdanje,12.april 2014.

март 21, 2014

Nov format, nov datum, nova pravila, nove klimatske promene… Svi znate kakva nam je zimska sezona bila.U nekim trenutcima smo imali i letnje temperature u gradovima (oko 25°C ) a kalendarski smo bili još uvek u zimi. Kako rekoše meterolozi više puta na vestima, najtoplija zima u poslednjih tridesetak godina. S obzirom da niko ne može uticati na prirodu, sve rute i prepreke koje su spremne za zimsko izdanje Lužničkog Megdana u 2014. se „konzerviraju“ za 2015. Prvi snežni vikend u sledećoj (zimskoj) sezoni i eto Megdana na turno skijama. Mi ne želimo da Lužnica i Derekul imaju prazan hod, kao i sportisti sa Balkana pa vam spremamo jako zanimljivu trku koja će biti bukvalno za sve.Vrlo atraktivna, fleksibilnog formata.

Naravno, vodilja je i dalje da manifestacija mora biti kompleksna i adrenalinska do daske ali će po svojoj formi omogućiti svima učešće.Ne morate biti svestrani, najbitnije je da tim bude jak.Trka će trajati jedan dan ali ceo dan J, start će biti u selu Poganovo u Dimitrovgradskoj opštini.Imaćemo organizovan (gratis) autobus iz BG u petak u 17h sa parkinga Kombank Arene. Trka kreće u subotu u 06h a za sve učesnike su organizovane prostorije u Planinarskom domu za spavanje (ponesite podloške i vreće). Za one koji nisu raspoloženi za taj vid noćenja, možemo dati kontakte lokalnih etno kuća za konak.

Tim se sastoji od 3 člana (svi ispod 18 god moraju imati ovlašćenje iz suda od strane roditelja, dozvoljen je muško-ženski mix). Trka će imati tri etape sa određenim zadatcima.

Derekul, kanjon Jerme, Vlaška planina

Prva etapa „Lagani orjentiring , surovi abzajl“

Već zvuči zanimljivo? Timovi dobijaju kartu sa tačno ucrtanom rutom. U tom delu je dozvoljeno samo koristiti kompas. Na timu je dal će trčati ili pešačiti, deonica će biti cca 10km.Na kraju te rute tim očekuje specijalan zadatak , on je namenjen za jednog člana i ako odradi tu prepreku, ekipa ide dalje.Taj član mora imati osnovno iskustvo u vertikalnim sportovima jel ga očekuje prolaz kroz kanjon i ozbiljan tehnički abzajl. Takođe mora imati i određenu ličnu tehničku opremu ali te podatke dobijaju kapiteni timova posle slanja prijavnog formulara.

Preostala dva člana idu okolnim putem i čekaju „druga vertikalca“, organizatori ih upućuju na tu lokaciju i kad se tim opet sastane kreće druga etapa.

Druga etapa „ Jako pedlanje, vrh, žimarenje“

Timovi su doneli svoje mauntinbajkove u Poganovo a organizator ih prenosi na lokaciju smene prve i druge etape.Sva tri člana kreću brdskim biciklima u sledeću etapu, od tog trenutka se aktivira gps uređaj tima (sami ga donosite i ostavljate uz bajkove organizatoru, dan pred trku vam šaljemo gpx fajl koji treba da ubacite u svoj uređaj). Pratite zapis i na tom putu vas očekuje, jedan izlazak na okolni vrh i specijalan zadatak – žimarenje.

Na određenim mestima će postojati kontrolori trke a vi ćete biti u obavezi da se slikate na tom vrhu, to će biti dokaz realizovanog zadatka.Što se tiče žimarenja, dovoljno je kao i na abzajlu da „drug vertikalac“ odradi zadatak i tim je ispunio uslove da ide dalje.S tim, što vam na ovom zadatku dozvoljavamo i primenu još jednog pravila.Dozvoljava se drugom i trećem članu da probaju, ukoliko uspevaju da urade žimarenje do kraja, timu se oduzima 20 minuta (ako dvoje odrade a 50 minuta ako sva tri člana odrade ovu prepreku).

Posle žimarenja timovi i dalje nastavljaju da prate gps rutu na biciklu do kraja.Kad se gps zapis završi, tu vas čeka kontrola i nova etapa.Predajete gps i bicikle.U toku druge etape ćete imati između 30 i 40km pedlanja a ne pitajte za uspon J.

Kanjon Zvonačke banje

Treća etapa „Surovi orjentiring, adrenalinski abzajl“

Dobijate novu kartu, ovaj put bez ucrtanog puta već samo sa zaokruženim toponimima i lokacijom abzajla.Ostavljate gps naravno i koristite kompas.Opet je na vama dal ćete trčati ili pešačiti, na kraju vas čeka abzajl od 100m čiste vertikale i previsa, tu ide samo „drug vertikalac“.Ostatak tima čeka dole.Od tog mesta gde vas je ponovo troje, nema ni 3km do kraja.Cela treća etapa neće imati više od 13km.

Par bitnih napomena:

• Trku mogu završiti i dva člana.Dakle jedan može odustati, pa čak i „drug vertikalac“ ali morate proći sve zadatke i prepreke po pravilu što znači da neko još u timu ima iskustva sa vertikalnim sportovima
  • Dovoljno je da makar jedan u timu dobro poznaje orjentiring
  • Dovoljen samo jedan mobilni telefon po timu i to ne novije generacije, stari modeli dolaze u obzir
  • Obavezan fotoaparat po timu
  • Nigde ne smete ostavljati opremu, sve nosite sa sobom
  • Očekuju vas kontrole i pretresi na određenim mestima
  • Možete poneti šta god hoćete od hrane i pića
  • Obavezne kacige za mtb i kompletna tehnička oprema za druga vertikalca
  • Broj mesta u autobusu je limitiran
  • Kotizacija je 20 eura po timu i rok za prijave timova traje do 04.aprila
  • Finale u selu Stol, opština Babušnica, organizovan ručak dobrodošlice za sve učesnike